tiistai 2. kesäkuuta 2015

XCO parasta maasturille

Ajan maasturilla kaikenlaisia kisoja marathonia, massatapahtumia, XCO:ta ja pieniä kyläkisoja, joiden reitti sijoittuu yleensä marathonin ja XCO:n välimaastoon. Kaikissa on oma viehätyksensä ja omat vaatimuksensa, mutta ehdoton suosikkini on XCO. Seuraavaksi vielä lyhyt oppimäärä mitä nämä kaksi erilajia on.

Marathon, eli XCM (Cross Country Marathon):
Kesto 2-4h ja matkana 60-100km. Ajetaan yleensä 1-3 kierroksena.
Teknisesti yleisesti ottaen helpompaa maastoa. Sisältää enemmän hiekka- ja maantieajoa. Vaatimukseltaan vähän erillainen, nousut ja muut raskaammat työosuudet pitempiä, joten pyritään pysymään kynnystehon alapuolella koko ajan.

XCO (Cross Country Olympic): Tämä on se mitä ajetaan Olympialaisissa :)
Kesto 75-90min. Ajetaan 10-20min kierroksia tavoite aikaan tarvittava määrä, yleensä 5-7kpl.
Teknisesti haastavampi reitti, mutta pitää olla sääntöjen mukaan joka paikasta ajettavissa. Lyhyen kierroksen vuoksi yksittäiset nousut eivät voi olla kovin pitkiä (<100m). Toisaalta tasamaa yleensä puuttuu radasta, joten nousua kerääntyy silti. Lyhyet nousut mahdollistaa ajamaan "yli kovaa", kunhan kunto mahdollistaa palautumisen laskuissa.

Jos kiinnostaa tarkemmin säännöt, niin täältä löytyy lisää:

Harmikseni olen huomannut että XCO:n osanottaja määrät on Suomessa laskussa. Olen tätä ihmetellyt koska omasta mielestäni juuri XCO on parasta mitä maasturilla voi tehdä. Kaikki Suomen XCO-radat on huippuluokkaa. Vaasassa, Viitasaarella ja Valkeakoskella löytyy nousua ja laskua kaikkien makuun, Itse asiassa Viitasaarella taitaa olla riittävästi nousua vaikka MM-kisoihin. Liedossa ja Korsossa taas mahtavaa neulas- ja kalliopolkua, nousumetrien jäädessä vähäiseksi. Kaikki radat on todella mahtavia ajaa ja aika menee tosi nopeasti radan pakottaessa keskittymään vain ajamiseen.
Lyhyt rata mahdollistaa sen että koko reitti on huolella tehty, eikä tylsiä siirtymiä tai raskaita kurakkoja/soita ole reitillä. Lyhyessä radassa on myös se hyvä puoli, että kertaus opettaa ja koko ajan voi pyrkiä ottamaan linjat paremmin ja paremmin. Kärjistetysti sanottuna, marathonilla kaikki tulee vain kuin vahinko vastaan :)
Pitkässä kisassa on myös pakko vähän säännöstellä vauhtia ja välttää ylilyöntejä, mutta lyhyempi kisa antaa mahdollisuuden yrittää kovempaa vauhtia ja paikoin päästää kone punaiselle. Siinä saattaa huomata että itseasiassa vauhtia on ollut koko ajan reservissä :)
Juoksussa on termi "Runner's High" ja mielestäni se toteutuu parhaiten juuri XCO:ssa.

Kiitos kuvasta: Tarja Kiviranta


Kisakausi ja XCO cup alkoi Viitasaarelta. Radalla oli tosiaan 3 jäätävää nousua, joista tultiin vauhdilla alas. Oma kunto ei ollut vielä kohdillaan, joten olin todella tyytyväinen ajooni vaikka se päätyi jälleen kerran rengas rikkoon. Mahdollisuudet olisi kuitenkin ollut jopa 5 sijaan, joka olisi ollut todella tervetullut onnistuminen.
Tulevana sunnuntaina XCO-kisaaminen jatkuu kotiradalla Vaasassa ja toivoa sopisi että jalka olisi syönnillä. Jos et tule kisaamaan, niin tulkaa katsomaan ja kannustamaan. Lähtö klo 13:00 ja paikkana Vaasan Öjberget.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti